Introduction » Прибор за техничко цртање

Прибор за цртање и техничко цртање


мкд
мкд


 

Цена 55 мкд

ново


ново


Вообичаена цена 49 мкд

Цена 15 мкд

ново
ново


ново


 

Цена 179 мкд

ново


ново


 

Цена 29 мкд

ново


Вообичаена цена 169 мкд

Цена 139 мкд

ново
ново
 

Цена 109 мкд

ново


 

Цена 29 мкд

ново


Вообичаена цена 25 мкд

Цена 19 мкд

ново
Вообичаена цена 1,390 мкд

Цена 1,190 мкд

ново
акција


ново
акција


ново
акција


ново
акција


ново
акција


ново
акција


Вообичаена цена 179 мкд

Цена 165 мкд

ново
акција


ново
акција


ново
акција


ново
акција


 

Цена 559 мкд

ново


 

Цена 379 мкд

ново


ново


Вообичаена цена 59 мкд

Цена 49 мкд

ново


ново


ново
Вообичаена цена 469 мкд

Цена 309 мкд

ново


Вообичаена цена 309 мкд

Цена 249 мкд

ново


Вообичаена цена 229 мкд

Цена 179 мкд

ново
ново


Вообичаена цена 990 мкд

Цена 629 мкд

ново


Вообичаена цена 349 мкд

Цена 249 мкд

ново
Вообичаена цена 169 мкд

Цена 119 мкд

ново


 

Цена 169 мкд

ново


Вообичаена цена 789 мкд

Цена 629 мкд

ново

Кој прибор Ви е потребен за техничко цртање? Како да изберете и што значи цврстина на молив? Дали шаблоните се неопходни?

Ако и вас Ве мачат овие прашања - прочитајте ги одговорите токму тука!

Моливи за техничко цртање

Кога се занимавате со уметничко цртање можете да експериментирате и да бирате моливи врз основа на сопствениот сензибилитет, но доколку се бавите со техничко цртање мора ги следите стандардите околку видот и дебелината на линиите.

Дебелината и колку линијата ќе биде темна зависи од цврстината на графитните моливи која може да биде означена со буквите H, HB(F) или B, па важно е тоа да го разбирате. Тврдите моливи кои оставаат светол траг означени се со буквата H, средните се означени со буквите F или HB, а меките моливи со буквата B и имаат најголем процент на графит во себе и тие оставаат најтемна линија. За почеток обезбедете си 4B, 2B, HB, 2H, 4H и не заборавајте гума за бришење и острилка.

Линијари, шаблони и шестар

За техничко цртање линијари и шаблони се неопходни. Мора да имате еден класичен рамен линијар, два триаголни линијари од кои еден е правоаголен еднокрак и еден правоаголен нееднокрак, како и агломер. Шаблоните се тука за да Ви помогнат во цртањето и ќе ја забрзаат Вашата работа затоа што на нив се наоѓаат геометриски форми со различни димензии и симболи. Доколку избирате шестар имајте на ум дека металниот шестар ќе трае многу подолго.

Туби и ташни за цртежи

За да ги сочувате цртежите од оштетување во кои сте вложиле многу време и труд, но воедно и безбедно да ги пренесувате до училиште, факултет или канцеларија, ќе Ви бидат потребни специјално изработените туби и ташни за цртежи.

Постојат неколку работи на кои треба да внимавате додека ги купувате. Прво уверете се дали Вашите изработки смеат да се свиткаат во ролна или не, доколку можете да ги свиткате во ролна тогаш најпрактично е да си обезбедите туба. Доколку немате таква опција тогаш потребна Ви е ташна која ќе одговара на димензиите на Вашите цртежи - никако не смее да биде помала од цртежите бидејќи ваквите изработки не смеат да се превиткуваат!

За подетални информации можете да прочитате на нашиот блог.

MjljNTkw