Со користење на нашата страница ги прифаќаш СИТЕ колачиња да се превземаат од страна на твојот пребарувач и уред.

Introduction » Четки

Четки за сликање


мкд
мкд


Вообичаена цена 539 мкд

Цена 189 мкд

Black FRIDAY


Вообичаена цена 479 мкд

Цена 249 мкд

Black FRIDAY


Вообичаена цена 479 мкд

Цена 199 мкд

Black FRIDAY


Вообичаена цена 449 мкд

Цена 189 мкд

Black FRIDAY
Вообичаена цена 990 мкд

Цена 439 мкд

Black FRIDAY


 

Како да ги изберете правилните четки за сликање за да добиете најдобри резултати на хартија и платно?

Четката е како волшебно стапче со кое секој сликар го претвора платното во извонредно уметничко дело, а сето тоа зависи од внимателно избраните професионални четки. За да не се изгубите во мноштво можности на денешниот пазар, ние ви даваме совети како да изберете најсоодветни четки за вас.

 

Како е направена четката?

Четката за сликање е составена од три основни делови, имено рачката, прстенот и врвот. Рачката мора да биде изработена од добро квалитетно дрво, насликано или лакирано, за да се заштити и да се избегне деформација кога станува збор за контакт со растворувачи или да апсорбира премногу вода. Кратката рачка е идеална за мали и средни уметнички дела, а долгата рачка е идеална за поголеми дела. Прстенот мора да биде без заварување, изработено од никел или позлатен месинг за да се избегне формирање на оксиди и влакната во врвот може да бидат од животинско или синтетичко потекло и со различни форми.

 

Кој материјал на влакна е идеален за вас?

Разновидноста на сликарските четки може да се подели во три категории, природни влакна, синтетички и мешани, од кои можете да изберете според техниката што ја користите.Четките со влакна од свиња се многу флексибилни и имаат добра нијанса на боја, но нивната употреба е ограничена како четки за акрилни и маслени бои. Нивното производство е кинеско, се прават кога свињата ќе помине зима во состојба на природно размножување.

Природните влакна за четки се со подобар квалитет, погодни за сите техники на сликање, техниката на акварел, масло, за темпера. Четките со влакна Колински и Матора Роса се со одличен квалитет и со руско потекло, тие се идеални за техниката на акварел, бидејќи тие се многу еластични, меки и имаат исклучителна можност за задржување на вода. Четките со влакна од волови се ефтина алтернатива во споредба со тие од куна, отпорни се но, не соодветни за маслени бои.

Синтетички четки се создаваат од синтетичко влакно, односно најлон и перлон, но тие често се изработени од мешани влакна, природно и синтетичко влакно. Тие можат да бидат со различни квалитети, погодни за деца и за нивната работа на училиште, но исто така постои и квалитет на четки погодни за професионалци. Тие се еластични и флексибилни, имаат добра содржина во боја, одлична алтернатива, честопати користена во сликарството како четки за маслени бои или сликање со темперни бои, тие се издржливи дури и по подолга употреба, одржувајќи ја својата форма совршено.

 

Која форма на врвот треба да изберете за линиите што сакате да ги видите во вашата сликарска креација?

Во зависност од обликот на врвот, четките можат да се поделат во три категории, имено рамен, тркалезен и јазик на мачка, но има и други различни форми и големини.

Рамната четка е идеална за поголеми површини, позадини, но и мастила, може да се направи со кратка или долга рачка, а четката со краток врв носи стабилност и цврстина.

Округлите четки имаат маргинална употреба, тие се идеални за создавање детали и прецизни и тенки линии, за пополнување помали површини со боја, како и за завршни допири. Четката за сликање со фин врв е погодна за детали и завршувања, за пишување и дефинирање.

Четките наречени јазик на мачка имаат заоблени рабови, погодни за ретроа, финиши и мали застаклувања, давајќи калиграфски ефект врз платното, идеални за кратки и брзи, но јасни движења.

MjMyYzEzZG