Introduction » Пастели

Пастели


мкд
мкд
 

Цена 359 мкд

Вообичаена цена 990 мкд

Цена 890 мкд

ново
Вообичаена цена 599 мкд

Цена 529 мкд

ново
ново


ново
Вообичаена цена 1,549 мкд

Цена 1,190 мкд

ново
 

Која е разликата и колку видови има?

Сликањето со пастели нуди експресивност, непосредност и неспоредливо живописни бои. Тоа е алатка за цртање создадена со мешање на обоени пигменти со врзива како што се гипс, лепак или восок, кои ги врзуваат овие суви материјали. Тие се во форма на стапчиња, тие се наоѓаат како комплет или само како парче, а во зависност од употребениот материјал, има суви, маслени или восочни пастели. Тие нудат светли бои и високи нивоа на пигмент, и затоа се идеални за уметници кои сакаат светли бои и живописен отпечаток во неговата работа. Основата за пастелно сликарство може да биде хартија или платно, но може да се користи и во скици. Тие исто така можат да се комбинираат со други видови на бои или да се користат индивидуално од сликари кои прават реални портрети. Во зависност од квалитетот на пигментите и врзивите, тие понатаму се поделени во две категории за студенти и професионални сликари.

 

Маслени пастели

Маслените пастели, даваат резултати слични на сликањето со маслени бои, можат да ги користат сите, а се за помали цртежи. Тие се направени од пигменти во боја и други пасти со база на ленено масло. Тие не валкаат и немаат непријатен мирис, лесни се за употреба, не бараат многу простор, но не може да се користат на премногу големи површини. Овие може да се користат на различни површини, како што се картон, дрво или платно, но најдобро е на подебела хартија со зрнеста структура. Една од најважните работи е тврдоста на пастелот и да се има точната нијанса, иако со мешање на пастелите може да добиете различни нијанси. Маслените пастели во боја се мешаат со прстите за да се утврди бојата и затоа нашите раце секогаш мора да бидат чисти, за да не ја уништат бојата, и важно е да работиме во топло опкружување и да имаме топли раце, бидеќи тоа ја омекнува бојата и ја олеснува постапката. Препорачливо е да се нанесува бојата во иста насока, можно е да се добијат други нијанси со втор слој на боја или како што веќе рековме, можете да ја мешате бојата. 

 

Суви пастели

Овие се направени од чист пигмент, со мала количина врзивно средство. Имаат голем интензитет на боја, мек знак, оставаат сув и правлив отпечаток, но и лесно се кршат. Тие се користат на класична и груба хартија, подобро е да се избегнат фини и мазни површини. Тие лесно се нанесуваат и се мешаат за да создадат нови нијанси, со прсти или со ткаенина. Постојат професионални пастели со различни големини и форми, има меки и пастели за сенчање, но и покомпактни, кои имаат помала можност за сенчање и, исто така, пастелни моливи, кои имаат предност да ви бидат чисти рацете и да не се валкате. Откако ќе завршите со цртежот, препорачливо е да го користите фиксаторот за пастели.

 

Восочни пастели

Овие пастели обично се наменети за училишна употреба, но има и такви за уметници, кои се погодни за уметнички цртежи, особено за цртање на големи површини. Се црта на груба хартија за цртање, боите можат да бидат нијансирани со прстите, давајќи голема слобода на употреба и изразување. Обично прво цртате скица со молив, а потоа користите восочни пастели за да добиете убав ефект. Колку е поголем притисокот на пастелот, толку е поинтензивна бојата, важно е да не се претерува со притисокот, бидејќи може да ја уништи текстурата на подлогата.

MzU0MmEyZ