Introduction » Калиграфија и Hand Lettering

Калиграфија - уметност на краснопис

 inktober

Денес ќе имаш дополнителна причина за што да се впуштиш во сликање со мастило или туш.

Тука е INKTOBER со попуст од 10%.

Се однесува на избрани мастила, тушови, пера и калиграфски сетови,

само до продажба на залихите.


мкд
мкд
Вообичаена цена 990 мкд

Цена 949 мкд

ново
акција


ново


Вообичаена цена 599 мкд

Цена 539 мкд

ново
акција


Вообичаена цена 349 мкд

Цена 309 мкд

акција


Вообичаена цена 790 мкд

Цена 729 мкд

ново
акција


Вообичаена цена 1,990 мкд

Цена 1,790 мкд

ново
акција


Вообичаена цена 3,290 мкд

Цена 2,790 мкд

ново
акција


Вообичаена цена 1,190 мкд

Цена 990 мкд

ново
акција


Вообичаена цена 1,190 мкд

Цена 990 мкд

ново
акција


Вообичаена цена 1,190 мкд

Цена 990 мкд

ново
акција


Вообичаена цена 419 мкд

Цена 379 мкд

ново
акција


Вообичаена цена 179 мкд

Цена 159 мкд

акција


Вообичаена цена 499 мкд

Цена 449 мкд

ново
акција


Вообичаена цена 149 мкд

Цена 135 мкд

акција


Вообичаена цена 149 мкд

Цена 135 мкд

акција


Вообичаена цена 65 мкд

Цена 59 мкд

ново
акција


Вообичаена цена 1,390 мкд

Цена 1,190 мкд

ново
акција


ново
акција


ново
акција


ново
акција


ново
акција


ново
акција


Вообичаена цена 179 мкд

Цена 165 мкд

ново
акција


ново
акција


ново
акција


Вообичаена цена 169 мкд

Цена 155 мкд

акција


Вообичаена цена 169 мкд

Цена 155 мкд

акција


ново
акција


Вообичаена цена 389 мкд

Цена 349 мкд

ново
акција


Вообичаена цена 279 мкд

Цена 249 мкд

ново
акцијаУбаво пишување, калиграфија или краснопис?

 

Да се негува убавиот ракопис, кога се е дигитализирано денес, посебно е и многу симпатично!

 

Да, повторно се цени оваа вештина! Убавото пишување и калиграфијата се повторно во мода, но алатките кои се користат за оваа техника претрпеле одредени модификации и модернизација. Се потешко ќе најдете природна трска, пера и метални пера за пишување, а има се повеќе производители на сликарски прибор кои во својата понуда ги вметнале таканаречените “brush pen” фломастери.

 

Што е Brush pen?

Се работи за производи кои се во форма на фломастер - содржат мастило, боја на водна база или боја на база на алкохол, но наместо класичен врв имаат мек и еластичен остар врв кој потсетува на калиграфска четка. Со таков врв можете да нацртате линија која е дебела само дел од милиметар, па до линија со дебелина 5-6 mm, зависно од аголот под кој ја поставувате на хартијата. Сето тоа само со еден потег! Секако, пишувањето со нив не е едноставно, бидејќи треба да бидете прецизни и со смирена рака, но по неколку дена вежбање ќе Ви стане вистинско задоволство.

Големиот избор на нијанси ќе ги најдете во серијата Ecoline brush pen, како и кај маркерите Aqua Solo Goya. Ги бие глас дека се исклучиво трајни и содржат висока концентрација на пигменти, а ги има и во сетови чии цени се многу поволни.

 

Туш, мастило и перо

Една од главните предности кога е во прашање модерното перо за пишување е тоа што нема разлевање на мастило и нема ризик дека мастилото ќе ви капне на хартија таму каде што не треба, но гледано од уметнички агол тоа може да им е и недостаток. Не се без причина старите пера натопени во стаклено шишенце со туш мотив на сликите и фотографиите, и во тоа има некоја посебност. Ако Вас токму тоа ве привлекува не се грижете, квалитетниот туш и понатаму се пакува во стаклени шишенца.

 

Сет за калиграфија

Многумина се сложуваат дека ова е еден од најсовршените подароци и одговараат  апслотуно за сите прилики. Веројатно затоа што се спакувани во убави дрвени кутии, исклучиво тоа посебно се цени, внимателно се користат и долго се чуваат.

Читајте за калиграфија и на нашиот блог.

 

NjI1YmU0Nm