Introduction » Маслени бои

Маслени бои за сликање


мкд
мкд
Вообичаена цена 199 мкд

Цена 139 мкд

ново
Black FRIDAY %


Вообичаена цена 231 мкд

Цена 161 мкд

ново
Black FRIDAY %
Вообичаена цена 349 мкд

Цена 289 мкд

ново


Вообичаена цена 990 мкд

Цена 849 мкд

ново


Вообичаена цена 1,190 мкд

Цена 990 мкд

ново


Вообичаена цена 299 мкд

Цена 209 мкд

Black FRIDAY %


Вообичаена цена 874 мкд

Цена 656 мкд

Black FRIDAY %
Вообичаена цена 2,249 мкд

Цена 1,790 мкд

ново


Вообичаена цена 424 мкд

Цена 233 мкд

Black FRIDAY %


Вообичаена цена 18,688 мкд

Цена 15,884 мкд

ново
Black FRIDAY %


Вообичаена цена 13,063 мкд

Цена 11,103 мкд

ново
Black FRIDAY %


Вообичаена цена 13,990 мкд

Цена 9,900 мкд

ново


Вообичаена цена 3,390 мкд

Цена 3,149 мкд

ново
Вообичаена цена 362 мкд

Цена 271 мкд

ново
Black FRIDAY %


 

 

Како да најдобро да сликате со маслена боја?

Дали сте инспирирани од делата на одлични уметници како Ботичели, Пикасо и Леонардо да Винчи и дали сакате да создадете уметност со богати и заситени нијанси? Значи, најдобриот избор за вас се маслените бои кои сигурно ќе ви донесат најголемо задоволство. За да создадете убава маслена слика, не треба да правите големи грешки, но бидејќи тие имаат долго време на сушење, бојата лесно може да се коригира. Ние ви даваме неколку корисни совети за успешно започнување!

 

Карактеристики на маслените бои за сликање

Од средината на шеснаесеттиот век, сликарството со маслени бои во различни техники на сликање брзо се развива и повеќе од 400 години е најкористената техника. Составот на бојата е пигмент во прав што е всушност бојата, измешана со ленено семе или растително масло од семе од афион за да достигне соодветен вискозитет, за лесна примена на платното и да даде карактеристики на осветленост, непроѕирност, транспарентност и издржливост. Споредено со другите бои, маслените бои се сушат со оксидација, односно постепено се сушат и се менуваат од течност во гел и конечно се зацврстуваат. Овој состав дава дела не само со одлични резултати, туку ги одржува вашите проекти живи подолго време.

 

Што ви треба за сликање со маслени бои?

За да направите вистинско уметничко дело, не треба да штедите на материјалот. Разредувачите, маслените бои во сет, четките и палетата се основните работи што треба да ги купите пред да започнете. Главната работа е да изберете добри бои, богати со пигменти, маслото од терпентин е идеално како разредувач, најдобрите четки се оние со влакна од вол и куна, памучните парчиња ќе ви помогнат за какви било грешки во сликањето и платно и палета на која се поставуваат боите. Препорачливо е да ги ставате одделно боите и да не ставате премногу боја за да не се исуши истата. Тајната за зачувување на вашите бои и вашата работа е мешавината од ленено масло. Времето на сушење се движи од 3 дена до 6 месеци или дури и една година.

 

Како да се чистат и чуваат материјалите по завршувањето на работата?

Многу е важно четките и палетата да се чистат после секоја употреба. Професионалната маслена боја за сликање не се суши брзо како акрилната боја, но важно е да се исчистат четките со транспарентен желатин, трихлоретилен и со сапун и вода и да се даде оригиналната форма со прстите, за повторно да се користат, бидејќи ако бојата се исуши на четката, нема да можете повторно да ја користите. Бојата се отстранува од палетата со шпатула или хартија од весник и на крајот се препорачува да ставите малку ленено масло за да не апсорбира премногу кога ќе се користи повторно.

 

Најдобра површина за сликање со маслени бои?

Кога сликате со маслени бои, треба да знаете дека најдобра основа за сликање е платното, масло на платно, особено лененото платно, е најскапиот избор, но ако имате помал буџет и сте на почетокот, тогаш платното со поголема тежина и потрајна структура е добра замена. Платната на пазарот обично се подготвени и се третираат универзално, за секој вид сликарство. Може да сликате и на дрво или на други површини, но тие мора да бидат подготвени со грундирање, ако не бојата може да создаде пукнатини, наједноставно е да ја подготвите површината со ленено масло. На крајот, после сликањето, добро е за заштита да нанесете лак на вашата работа. Лакираната обвивка и дава на површината сјај. Сега, бидејќи маслото боја се суши долго време, препорачливо е да почекате бојата да се исуши добро, а потоа да се нанесе лакот за да се избегне размачкување на бојата.

Y2VhZjQ5