Со користење на нашата страница ги прифаќаш СИТЕ колачиња да се превземаат од страна на твојот пребарувач и уред.
Ok

Introduction » Хоби » Линорез - графичка техника

Техника линорез


мкд
мкд
Вообичаена цена 1,409 мкд

Цена 1,190 мкдВообичаена цена 1,109 мкд

Цена 939 мкд

 

Цена 389 мкдВообичаена цена 919 мкд

Цена 759 мкд

Вообичаена цена 869 мкд

Цена 699 мкдВообичаена цена 449 мкд

Цена 359 мкдВообичаена цена 219 мкд

Цена 175 мкдВообичаена цена 109 мкд

Цена 90 мкдВообичаена цена 990 мкд

Цена 789 мкдВообичаена цена 599 мкд

Цена 479 мкдВообичаена цена 589 мкд

Цена 459 мкд 

Што е линорез?

Ова е графичка техника на печатење која користи линонеум, материјал што е многу полесен за гравирање од дрвото, и се користи за печатење на хартија. Обично се користи за уметнички репродукции, има мазна и многу компактна површина и е многу ефтин. Матрицата може да се отпечати неколку пати со ваљак за линорез со различна боја, откако првата боја ќе се исуши, а исто така е можно да се продолжи со резбањето за да се создаде слична, но сепак различна слика од првата.

 

Како се прави оваа техника линорез

Се користи длета, со нож за линорез се гравира подлогата од линолеум и се создаваат негативна форма на сликата која треба да се испечати. Со ваљак за линорез, матрицата се обојува, и со мал притисок, листот се притиска на матрицата, за да се испечати. Постои сет за линорез со разни алатки за гравирање на подлогата за линорез. Со линографијата, децата исто така можат да се забавуваат, всушност тоа често се користи на дидактичко ниво во училиштата, но ќе мора да им помогнете на малите во користењето на длето, иако тие не се особено опасни алатки, потребно е внимание за да се избегне повреда.

MzM4MzEw