Introduction » Моливи и јаглен

Моливи и јаглен


мкд
мкд
ново
Вообичаена цена 549 мкд

Цена 419 мкд

ново


Вообичаена цена 459 мкд

Цена 349 мкд

ново


Вообичаена цена 549 мкд

Цена 419 мкд

ново


Вообичаена цена 469 мкд

Цена 359 мкд

ново


Вообичаена цена 469 мкд

Цена 359 мкд

ново


Вообичаена цена 2,209 мкд

Цена 1,690 мкд

ново


Вообичаена цена 4,990 мкд

Цена 3,590 мкд

ново
акција


 

Цена 49 мкд

ново


ново
ново
ново


Вообичаена цена 449 мкд

Цена 349 мкд

ново


Вообичаена цена 29 мкд

Цена 25 мкд

ново
ново


Вообичаена цена 289 мкд

Цена 219 мкд

ново


Вообичаена цена 1,190 мкд

Цена 890 мкд

ново


Вообичаена цена 1,190 мкд

Цена 890 мкд

ново


 

Цена 149 мкд

ново


 

Цена 9 мкд

ново


ново
Вообичаена цена 1,590 мкд

Цена 1,190 мкд

ново


 

Цена 109 мкд

ново
Вообичаена цена 3,149 мкд

Цена 2,390 мкд

ново


Вообичаена цена 139 мкд

Цена 99 мкд

ново


ново


Вообичаена цена 119 мкд

Цена 89 мкд

ново


Вообичаена цена 2,390 мкд

Цена 1,849 мкд

ново


Вообичаена цена 29 мкд

Цена 25 мкд

ново


ново


Вообичаена цена 629 мкд

Цена 489 мкд

ново

Како да нацртате, со што да цртате и што да нацртате?

 

Најчесто поставувани прашања помеѓу почетниците и професионалците

 

Пробувајте и експериментирајте - тоа е патот до успешниот цртеж. Одличен е фактот дека материјалот за цртање е достапен и многу поволен. Ќе приметите дека шишенцата со јаглен, моливи и креди се наоѓаат на полиците во сите ателјеа затоа што секогаш се потребни, а одлично е кога ги има во голема количина. Уметниците знаат дека со комбинирање на различни производи за цртање се добива богатство на цртежот бидејќи секој молив остава различен траг со различен интензитет, а секој јаглен остава линија со различна јачина и дебелина.

Графитните моливи за цртање секако, се први и основни. Се изработуваат со различна цврстина која зависи од соодносот на количината на графитот и глината во срцето на моливот. Ознаката B ја имаат меките моливи - колку е поголем бројот, толку  графитот е помек (B - 8B). Ознаката H ја имаат тврдите моливи, а најтврдите моливи кои оставаат најсветол траг се со ознака 10H.

Јагленот е еден од најстарите материјали кој бил користен за цртање. Природниот дрвен јаглен се добива со карбонизација на гранки од леска, врба или липа и има карактеристичен прашест траг и линија со меки ивици, лесно се крши и исто така лесно и се брише. Додека пак вештачкиот јаглен е многу потврд, остава остра и јасна линија и многу потешко се брише. За јагленот одговара порапава хартија и важно е да не заборавите фиксирач за вашиот цртеж да не се размачка.

Во училиште гумата Ви беше потребна за да ги избришете грешките. Кај цртањето гумата, освен што ги брише грешките служи и за извлекување белина исто како сјај на врв на носот кога работите портрет на пример. Покрај класичните бели гуми за бришење одлична алатка е и меката гума, посебно кога цртате со мек јаглен кој оваа гума за бришење буквално го „упива“.

Моливите за размачкување на цртежите, крпите, сликарските креди и користењето на различните видови на хартија ќе допринесат оригиналност и квалитет во Вашиот цртеж - не плашете се да ги употребите! Доколку сте почетник или барате подарок, најдобар избор ќе биде сетот за цртање бидејќи производителите на сликарски прибор мислеле и на вас.

Напишавме многу текстови на оваа тема, прочитајте ги на нашиот блог.

 

 

OWE1ZWY4MD